zaterdag 26 april 2014

Een nieuw seizoen, een nieuwe start


Sinds vorige week wordt er opnieuw gekweekt in onze vierkante meter tuin. De kweekbakken zelf hebben de winter goed doorstaan en zijn klaar voor gebruik. Ook werd de grond van de vierkantemeter tuin ondertussen voorbereid op een nieuw seizoen: onkruid in de bakken werd gewied, en het 'oude' zand omgewoeld vermengd met kippenmest. Nadien een aantal weken laten rusten... De kippenmest is momenteel een experiment, maar  je kan eender welke bemesting gebruiken om je grond voor te bereiden op een mooie zomer met veel opbrengst. Wij zijn alvast klaar voor het tweede seizoen in onze moestuin!

Wat hebben we in de eerste week van april al gedaan:


  • aardbeien onderhouden
  • wortelen zaaien
  • rapen zaaien
  • rucola

aardbeien onderhouden

Nieuwe plantjes uit het vorige seizoen hebben de winter goed doorstaan. Ze zijn groot geworden! Als je niet werkt met een worteldoek in je bak zal je merken dat de uitlopers van de  aardbeien zich gewoon nestelen in een plek ergens naast de bak. Als je dit plantje met wortel kan recupereren heb je een nieuw aardbeiplantje. Belangrijk is wel dat je deze onmiddellijk in bloempot met verse potgrond plaatst.

De aardbeiplanten die vorig jaar werden geplaatst in de vierkante metertuin zijn groter geworden. Alle dorre takken werden verwijderd, en de overbodige uitlopers werden ofwel verwijderd of opnieuw geplant. Ook rond de aardbeien werd een bedje van stro verdeeld, dat hebben ze nl. graag. (foto's volgen) Nu is het wachten tot de plant zich in bloei zet.

wortelen zaaien

Je kan al vrij vroeg starten in het seizoen met een aantal groenten te zaaien in de volle grond.
Wortelen zaaien in volle grond ( in de moestuinbak) kan al vanaf eind maart - begin april. Best is dat je deze in rijen volzaait, wat wil zeggen dat je wel wat zaadjes per oppervlakte mag gebruiken(Na een maand kan je deze uitdunnen)

De wortelen worden nog graag beschermd van de late koude, daarom heb ik over de moestuinbak een plastic gelegd, deze moet dienen als serre voor de toekomstige plantjes. Deze plastic geeft enige condensatie, best is dat je de plastic voorziet van enkele perforaties en dat je de grond waar gezaaid werd, voldoende water geeft. Na ongeveer een week zal je zien dat de eerste scheutjes naar boven komen.

In de vierkante meter tuin voorzie je per vak een zestiental gaatjes van ongeveer 1,5-2 cm diep. Hierin doe je enkele zaden, die je nadien kan uitdunnen.


rapen zaaien

in dezelfde omstandigheden als de wortelen, kan je ook de rapen alvast zaaien. Deze geven ook meestal na een week het eerste resultaat. Rapen worden in een vak (opp. 30x30cm)  van  moestuinbak gezaaid met 9 per vak. De zaadjes moeten ongeveer 2cm diep zitten, het kan geen kwaad om meerdere zaadjes per gaatje te voorzien.


Rucola zaaien

Rucola of andere sla oogsten gaat vrij snel. Rond eind mei-begin juni kan je alvast genieten van de eerste pluk of oogst. Het beste is dat je rucola of andere sla 'gespreid" zaait, dwz dat wanneer je een rij met rucola zaait best wacht tot een ander tijdstip om nogmaals een nieuwe rij te zaaien. Zo kan je een ganse zomer en herfst genieten van telkens een nieuwe opbrengst. Rucola kan je dus best zaaien in rijen  met 5cm uit elkaar. Na de eerste scheuten is het aangeraden om deze uit te dunnen.








Geen opmerkingen: